Στο έλεος του αντικαπνιστικού τα καταστήματα με ναργιλέ - Η λύση ΠΑΣΚΕΔΙ - Angels News

Πατήστε και Ακούστε Radio Angels

ANGELS NEWS

Στο έλεος του αντικαπνιστικού τα καταστήματα με ναργιλέ - Η λύση ΠΑΣΚΕΔΙ

Σε έναν τελείως διαφορετικό τρόπο λειτουργίας καλούνται να προσαρμοστούν επιχειρήσεις που έχουν ως βασική υπηρεσία τον ναργιλέ, μετά από την εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου. Μόνο που τα νέα δεδομένα βάζουν τους επιχειρηματίες στην διαδικασία «έξωσης» από τους ειδικά διαμορφωμένους εσωτερικούς χώρους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον νόμο δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ.) στο εσωτερικό όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το κάπνισμα πλέον επιτρέπεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε τουλάχιστον δύο πλευρές και δεν είναι στεγασμένοι. Θύματα του νόμου θεωρούνται αναμφίβολα οι επιχειρήσεις με ναργιλέ. Επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα στην λειτουργία αυτών των καταστημάτων καλούν μιλώντας στην Karfitsa την κυβέρνηση να δώσει λύση.

Φτιάξε τη ΛΕΣΧΗ σου
«Μας βγάζουν έξω από τα μαγαζιά μας»
«Δεν υπάρχει περιθώριο να κάνουμε τίποτα ούτε με την καπνιστική λέσχη που υπήρχε, ούτε καν ένα σχετικό ‘’παράθυρο’’ στο νόμο αυτόν», εξηγεί ο ιδιοκτήτης του cafe bar Rahati Shisha Experts, Αβραάμ Κοτσαρίδης. Ο ίδιος προσθέτει ότι «το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξυπηρετούμε τον κόσμο σε εξωτερικό χώρο, θερμαίνοντάς τον όσο γίνεται, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τοποθετώντας γύρω γύρω υαλοπετάσματα, αν το μαγαζί είναι τυχερό και δεν βρίσκεται σε αρχαιολογική περιοχή, όπως εμείς που είμαστε στην Αρχαία Αγορά και δεν μπορούμε να περιφράξουμε τον χώρο, οπότε τους χειμερινούς μήνες είμαστε εκτεθειμένοι».

Το cafe bar Rahati Shisha Experts, είναι από τα καταστήματα της πόλης με μακροχρόνια ιστορία, καθώς λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη εδώ και 20 χρόνια. Διαθέτει τρεις εσωτερικούς χώρους και απασχολεί αρκετό προσωπικό, ωστόσο ο ιδιοκτήτης επισημαίνει ότι εάν δεν βρεθεί λύση, ο αντικαπνιστικός νόμος θα φέρει αλυσιδωτά προβλήματα στις επιχειρήσεις με ναργιλέ, θέτοντας τον βιοπορισμό αρκετών εργαζομένων σε κίνδυνο. «Όλο το concept του μαγαζιού, το εσωτερικό περιβάλλον, τα καθίσματα, είναι προσαρμοσμένα στην φιλοσοφία του ναργιλέ και τώρα το μαγαζί μέσα είναι άδειο, γιατί δεν μπορεί ένας πελάτης να ευχαριστηθεί αυτή την υπηρεσία. Ο νόμος μας βγάζει ουσιαστικά έξω από τα μαγαζιά μας και μας ακυρώνει. Έχουμε επενδύσει τόσα χρήματα και πλέον έχουμε χάσει το νόημα και την ουσία μας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του τζίρου μας, ο οποίος ήταν ήδη καταπονημένος από την οικονομική κρίση», επισημαίνει ο κ. Κοτσαρίδης.

Για αυτό τον λόγο, επιχειρηματίες του κλάδου θα δημιουργήσουν σωματείο, ώστε να κινήσουν διαδικασίες για να βρεθεί λύση με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων με ναργιλέ. «Θέλω ένα δίκαιο νόμο και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η κυβέρνηση. Δεν θέλω να μπαίνω στη διαδικασία να βρω το δίκιο μου μέσω δικηγόρου. Μαζί και με άλλους επιχειρηματίες θα καταθέσουμε υπόμνημα, ώστε να επεξεργαστούν το αίτημα μας και δοθεί λύση», γνωστοποιεί ο κ. Κοτσαρίδης.
«Θα επηρεαστεί όλη η αγορά του κλάδου»
«Δεν γίνεται όλα τα μαγαζιά να θεωρούνται το ίδιο, σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο», ξεκαθαρίζει η Διονυσία Καραθανάση, που δραστηριοποιείτε στην εισαγωγή καπνικών, εξοπλισμού και αξεσουάρ για ναργιλέ. «Πιστεύω ότι ο νόμος πρέπει να έχει κάποιες δικλείδες. Το τσιγάρο μπορεί να το κάνει κάποιος και σε εξωτερικό χώρο, τον ναργιλέ όμως δεν μπορεί να τον μεταφέρει στο πεζοδρόμιο, διότι είναι ένας ολόκληρος εξοπλισμός. Επίσης, ο ναργιλές είναι μια κουλτούρα διαφορετική από το τσιγάρο. Τα μαγαζιά με ναργιλέ αφορούν αποκλειστικά σε αυτή την υπηρεσία. Ένας πελάτης πάει σε ένα τέτοιο μαγαζί για να καπνίσει ναργιλέ. Δεν θα πάει κάποιος που δεν καπνίζει, ούτε ένα παιδί. Είναι αποκλειστικά για εκείνους που κάνουν ναργιλέ, άρα γιατί να απαγορευτεί το κάπνισμα του; Γιατί δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν αυτό τον χώρο ως ναργιλετζίδικο, όπως χαρακτηρίζουν για παράδειγμα έναν παιδότοπο;», διερωτάται η ίδια.

Μάλιστα, η κ. Καραθάναση δίνει ως παράδειγμα ανάλογες περιπτώσεις από χώρες του εξωτερικού, όπως είναι στη Γερμανία, όπου δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να πληρώνουν ένα παράβολο τον χρόνο, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τη χρήση ναργιλέ εντός του χώρου τους. Όπως σημειώνει η ίδια, «ακόμη και στα αεροδρόμια υπάρχει κλειστός χώρος για τους καπνίζοντες, αλλά τους πελάτες μαγαζιών για ναργιλέ ο νόμος στην Ελλάδα τους βγάζει έξω». Την ίδια ώρα, κρούει το καμπανάκι και στο τομέα του τουρισμού, καθώς όπως υποστηρίζει αρκετοί Άραβες που έρχονται στη χώρα μας επισκέπτονται μαγαζιά με ναργιλέ, ωστόσο με τον νέο νόμο, η παροχή αυτή θα αλλάξει και για τους ίδιους, αφού θα πρέπει να βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, ακόμη και τον χειμώνα.

«Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση», τονίζει η κ. Καραθανάση και εξηγεί πως παρότι προς το παρόν δεν έχουν εντοπιστεί επιπτώσεις στο εμπόριο καπνού και εξοπλισμού ναργιλέ, καθότι είναι αρκετά νωρίς ακόμη, εάν συνεχιστεί η εφαρμογή του νόμου με την παρούσα μορφή, τα αρνητικά αποτελέσματα στην συγκεκριμένη αγορά δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν, διότι ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε μαγαζιά. «Μιλάμε για πολλές επιχειρήσεις, που απασχολούν αρκετό προσωπικό. Υπάρχουν καταστήματα που ο βασικός χώρος λειτουργίας τους είναι ο εσωτερικός και τώρα καλούνται να τον αλλάξουν. Δεν είναι εύκολο αυτό. Επιχειρηματίες ξεκίνησαν να επενδύουν πάνω στην υπηρεσία του ναργιλέ και κανένας αρμόδιος φορέας του κράτους δεν τους ενημέρωσε ότι θα απαγορευόταν».

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) Ηλίας Καλιώρας, τονίζει ότι θα έπρεπε ο νόμος να έχει μια δικλείδα για τα μαγαζιά με ναργιλέ. «Ο νομοθέτης έπρεπε να τα προβλέψει αυτά. Δεν μπορούν τα καταστήματα να έχουν πάρει άδεια ειδικά για αυτό, να έχουν επενδύσει χρήματα πάνω στις επιχειρήσεις τους και ξαφνικά να τους αλλάζει τον τρόπο παροχής υπηρεσιών, διότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν». Ο ίδιος επισημαίνει δε ότι το «λουκέτο» είναι μονόδρομος για καταστήματα που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, εάν δεν βρεθεί λύση.
«Ήδη σε κάποια μέλη μας έχει επιβληθεί 2.000 ευρώ πρόστιμο», αναφέρει ο κ. Καλιώρας, χαρακτηρίζοντας τον νόμο «υπερβολικά σκληρό», ενώ υπογραμμίζει ότι η «καθολικότητά του βλάπτει πάρα πολύ». Σύμφωνα με τον ίδιο, θα έπρεπε να υπάρχουν εξαιρέσεις. «Δεν μιλάμε για τα εστιατόρια, όπου μπαίνουν παιδιά μαζί με τις οικογένειες, αλλά για κάποια μαγαζιά που λειτουργούν ειδικά την νύχτα, όπως μπαρ ή μπουζούκια, θα έπρεπε να υπάρχουν δικλείδες», εξηγεί.

Ο κ. Καλιώρας αναφέρει ακόμα ότι ο νόμος είναι «παρατραβηγμένος» όσον αφορά στα πρόστιμα. Δεν είναι δυνατόν να καπνίζει κάποιος σε ένα νοσοκομείο και να παίρνει πρόστιμο 100 ευρώ και στα καταστήματα εστίασης, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα, να επιβάλλονται από 500 ευρώ μέχρι και ανάκληση της άδειας τους», υπογραμμίζει ενώ τονίζει ακόμα πως οι καπνιστές δεν μπορούν να θεωρούνται «μιάσματα» και να μην μπορούν να απολαύσουν τις υπηρεσίες ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Δεν γίνεται να περιορίζουν ακόμη και τον εξωτερικό χώρο και λένε ότι πρέπει να είναι ξεσκέπαστος. Δηλαδή θα βγαίνει έξω ο καπνιστής, θα αντιμετωπίζει τις καιρικές συνθήκες του κρύου και θα βρέχεται επιπλέον. Θα την γλιτώσουμε από το κάπνισμα και θα την πληρώσουμε από την πνευμονία. Έχουν αναλογιστεί τι σημαίνουν όλα αυτά; Διαλύουν την εστίαση», τονίζει.

Σύμφωνα με τον γ.γ. της ΠΑΣΚΕΔΙ, οι επαγγελματίες θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας «όχι για να αλλάξουμε τον αντικαπνιστικό νόμο, αλλά για να μπορούν τα καταστήματα να δηλώνουν αν θέλουν να είναι καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων».

Πηγή: Από την έντυπη ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νέα Κυκλοφορία "Με πάθος στο Αιγαίο" Φωτεινή Βασιλάκη - Θανάσης Περιστεράκης

Νέα Κυκλοφορία "Με πάθος στο Αιγαίο" Φωτεινή Βασιλάκη - Θανάσης Περιστεράκης